Emile

Emile Lotz (1967) studeerde Rechten aan de Universiteit van Amsterdam, maar bemachtigde tijdens zijn studie een stageplaats bij het Amsterdamse filmbedrijf 'Image Brokers Limited' (IBL). Hier deed hij ervaring op als scenarioschrijver, regie-assistent en producent; hij ontwikkelde zowel bedrijfsfilms, televisieseries als speelfilms. Na vijf jaar werken bij IBL begon Emile als zelfstandig schrijver. Hij startte een samenwerkingsverband met regisseur Chris van Moorsel. Samen produceerden zij bedrijfsfilms en kinderseries.

Bij IBL maakte Emile voor het eerst kennis met het schrijven voor toneel. Het bedenken en schrijven van de eerste een-akter was een dusdanige plezierige ervaring, dat hij vervolgens het blijspel 'Het Knipperlicht' schreef; een stuk dat door Uitgeverij Vink werd uitgegeven. In de jaren daarop volgden nog zeven andere toneelstukken, waaronder niet alleen blijspelen maar ook toneel voor dames en een tragi-comedy. Na deze periode begon hij te schrijven met Simone Kortsmit. Hun allereerste productie samen was een stuk speciaal voor kinderen.

Simone

Simone Kortsmit (1971) voltooide de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Ze studeerde daarnaast Nederlands Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze deed ervaring op in de regionale journalistiek en op de nieuwsdienst van De Telegraaf. Ook werkte zij als freelance-redacteur voor diverse tijdschriften. In 2000 was ze mede-oprichter van Nieuwsbureau Energeia; een persbureau dat dag-in-dag-uit bericht over de ontwikkelingen in de energiewereld. Simone is nog steeds mede-directeur van dit bedrijf, dat inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardig elektronische uitgeverij.

Hoewel Simone naast de journalistiek altijd al geinteresseerd was in fictie, begon zij pas echt met het schrijven hiervan na de geboorte van haar eerste dochter. Inmiddels heeft zij twee kinderen en wordt zij meegezogen in de beleefwereld van de kleinsten; vandaar haar grote belangstelling voor kindertoneel. Zij startte een samenwerkingsverband met Emile Lotz en samen met hem schreef ze haar allereerste gepubliceerde toneelstukken, te weten 'De Toverpiet' en 'Sint is ziek!'.

Emile & Simone

Emile Lotz en Simone Kortsmit leerden elkaar midden jaren negentig in Amsterdam kennen. Pas in 2004 vatten zij het plan op om zijn kwaliteiten als scenarist en haar ervaring als schrijvend journalist te bundelen. Beiden liepen over met ideeën voor toneel, film en boeken. Een samenwerking was geboren. Emile en Simone geven steeds meer van hun stukken uit in eigen beheer.

Van Simone verscheen in 2009 haar eerste prentenboek 'Kusjes voor oma, cakejes voor Cas' bij Kimio; onderdeel van Mercis Publishing bv in Amsterdam. Van Simone Kortsmit en Emile Lotz is sinds juni 2009 hun literaire thriller 'Zusters in het kwaad' te koop. In 2010 en 1012 verschenen respectievelijk 'Ik vind jou' en 'Duisternis'. Alle thrillers zijn uitgegeven door Dutch Media/FMB Uitgevers in Amsterdam.

toneel toneel